Općenito o košarkaškom klubu Stoja

Košarkaški klub STOJA osnovan je na inicijativu prijatelja sa Stoje u svibnju 1976. godine, a osnivači i prvi članovi bili su (abecednim redom):

Černe Igor, pok. Grubišić Valter, pok. Kalčić Boris, Melon Bruna, Melon Danijel, Melon Ivan, Mišković Davor, Nefat Boris, pok. Sanković Edi, Smoljan Toni, Tićak Darko, pok. Vrčić Davor i Zenzerović Veljko.

Za prvog predsjednika izabran je gospodin Altić Mensud, a za tajnika pok. gospodin Licul Marjan.

Klub je svoju aktivnost započeo na otvorenom terenu OŠ Stoja (bivša V. Gortan) uz podršku škole na čelu s direktorom, pok. Ničetić Miljenkom, koji su bili i prvi sponzori, ustupajući teren i preporučujući djecu za košarkašku aktivnost, pod vodstvom prvog trenera gospodina Sankovića.
Natjecateljski dio aktivnosti odvijao se u Međuopćinskoj ligi Istre.

Tijekom godina KK Stoja aktivno je sudjelovala u natjecanjima u Istri te u stvaranju Košarkaškog Saveza Pule. Prvi predsjednik Saveza postao je tajnik našega kluba gospodin Branko Nikolić.

U spomen na iznenadno preminulog člana i osnivača kluba Borisa Kalčića klub organizira u njegovu čast Memorijalni turnir na kojemu su sudjelovala mnoga poznata košarkaška imena kao pokojni Dražen Petrović, Ivan Dukan, Velimir Perasović…

Danas klub u svome sastavu ima seniorsku ekipu koja se natječe u A2 ligi Zapad, te mlađe kategorije juniora, kadeta, mlađih kadeta, dječaka i djevojčica koji se natječu u ŽL Istre. U okviru kluba djeluje škola košarke koja se odvija u dvorani ŠSD Stoja.